Néhányan edzés után és vacsora közben sem isznak vizet, de a túl sok folyadék is problémát jelenthet.

Néhányan edzés után és vacsora közben sem isznak vizet, de a túl sok folyadék is problémát jelenthet. A nap folyamán nem szabad túlzásba vinni a vízivást, mivel káros mellékhatásai is lehetnek. Most megtudhatod, vizet inni mikor lehet abszolút ártalmas. A cikk végén pedig arra is fény derül, mi történik a testeddel, ha napközben túl sok vizet iszol. Annyit előre elárulhatunk, hogy semmi jó…

1. KÖZVETLENÜL LEFEKVÉS ELŐTT
Ha lefekvés előtt iszol, megzavarhatod az alvást. Nagy az esélye annak ugyanis, hogy éjjel ki kell majd menned a wc-re, és hosszabb idő alatt tudsz majd újra visszaaludni.
A vesék is lassabban dolgoznak éjjel, mint napközben. Ezért tapasztalhatod, hogy az arcod és a végtagjaid püffedtebbek reggel. Az esti vízivás csak fokozza ezeket a tüneteket.

2. INTENZÍV EDZÉS ALATT
A tudósok szerint, ha túl sok vizet iszol edzés közben, annak negatív hatásai lehetnek. Intenzív mozgás közben a testhőmérséklet megemelkedik, ettől érezzük úgy, hogy melegünk van. De ha túl sokat iszunk, hogy lehűljünk, elektrolit hiány léphet fel. Ennek eredményeként pedig fejfájás, hányinger, szédülés jelentkezhet. Azoknak pedig kifejezetten veszélyes ezek, akik szívbetegségben szenvednek, mivel ez növeli a szív túlerőltetésének esélyét. Ezért az orvosok inkább azt javasolják, hogy csak edzés után igyunk vizet.

3. HA A VIZELETED SZÍNTELEN
A teljesen színtelen vizelet a túlhidratáltság egyik jele. Valószínűleg túl sok vizet ittál napközben, még akkor is, mikor nem is érezted magad szomjasnak. Ez a túlivás alacsony nátrium szintet eredményez, aminek komoly következményei lehetnek, mint pl. a szívroham.

4. HOGY LEÖBLÍTSD A CSÍPŐS ÉTELEKET
Miután csípőset ettél, soha nem szabad vizet innod, mivel a kapszaicin égő érzést okozhat. Mivel a kapszaicin apoláris molekulákból áll, csak apoláris anyagban tud feloldódni, mint pl. a tej. Ha poláris molekulákból álló vízzel öblíted le a csípős ételt, a kapszaicin szétterjed a szájban és a nyelőcsőben, a csípős érzés pedig csak rosszabb lesz.

5. KÖZVETLENÜL EVÉS ELŐTT, KÖZBEN VAGY UTÁN
Az étkezés közben elfogyasztott ital összezavarja az emésztést. A szájban nyál termelődik, olyan enzimekkel, melyek nélkülözhetetlenek a jó emésztéshez. Ha étkezés közben iszol, csökken a nyáltermelődés, a megemésztetlen étel pedig felhalmozódik a testben és toxikussá válhat, még akkor is, ha egészséges ételről van szó. Tartsd észben, hogy a jéghideg víz és az alkohol még tovább rontja ezt a helyzetet.