Ha csak egy röpke pillanatra is, de érdemes bekukkantani a világ különböző háztartásaiba. Érdekes látni, hogy élnek embertársaink a világ másik végén.

Cikkünkben kilenc, egymástól merően eltérő kultúra lakhelyét mutatjuk meg nektek.

Japán

Tokió az egyik legdrágább és legsűrűbben lakott város. Csak a gazdagok engedhetik meg maguknak, hogy tágas házakban éljenek, az átlagember pici lakásokba kényszerül.

A lakást kitevő egyetlen szoba funkcióját tekintve nappali, háló és étkező egyben. Ha ki akarnak jutni az erkélyre, át kell mászniuk az ágyon. A nagy ablakoknak köszönhetően a szoba fényárban úszik és vizuálisan úgy van kialakítva, hogy nagyobbnak tűnjön.

A hallból nyíló kis helyiségben találjuk a szekrényt, a fürdőszobát és a minikonyhát.

Spanyolország

A spanyolok lakótömbökben élnek.

A legtöbb spanyol lakásnak fehér falai, kőpadlója és redőnnyel ellátott ablakai vannak. A berendezések a forró nyári hónapok átvészelésében segítenek. Mivel az épületekben jellemzően nincs központi fűtés, télen eléggé kihűlnek a lakások. A lakók ilyenkor elektromos melegítőkkel fűtik a szobákat, nem meglepő hát, hogy Európában a spanyolok fizetik az egyik legmagasabb villanyszámlát.

Az ételt általában a nappaliban fogyasztják el. Habár a spanyol lakásokhoz nagy konyha tartozik, azt kizárólag csak főzésre használják.

Svédország

Ilyen egy tipikus svéd lakónegyed

A svéd háztartások egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy az alagsor maximálisan ki van használva. Az emberek itt tárolják kerékpárjaikat, itt rendezik be a mosókonyhát, vagy létesítenek konditermet.

A pincében minden lakáshoz külön raktárhelyiség tartozik. A lakók itt tárolják a gumiabroncsokat, sífelszereléseket, bőröndöket, illetve egyéb szezonális, kevésbé fontos ingóságaikat. Az erkély náluk a pihenést szolgálja.

A fehér fal és a fehér bútorzat a skandináv design tipikus védjegye. A belső terek világosak, az ablakok elé pedig nem tesznek sötétítő függönyt.

Nagy Britannia

Az angolok irtóznak a társasházaktól, jellemzően a városok szélén, sorházakban élnek.

Mivel itt sem divat a központi fűtés, mindent elkövetnek, hogy bent tartsák a meleget. A szőnyeg, a huzatfogó párna, a takarók és a tűzhely elengedhetetlen kellékei egy brit háztartásnak. Ami a legszokatlanabb, hogy a mosdókagylóra külön hideg és meleg vizes csapokat szerelnek.