Azt szokták mondani, hogy a szívinfarktus első tünete sajnos gyakran az infarktus maga. Szerencsére ez nem teljesen igaz.

Testünk számos olyan apró jellel lát el minket, amelyek megmenthetnek a nagyobb problémától. A lényeg, hogy időben vegyük észre őket.
Egy kis ránc a fülcimpán, alig észrevehető fehér pöttyök vagy túlzott ásítás? Elsőre látszólag ártalmatlan jelek, amelyek egy komolyabb problémára utalhatnak.

1) Xantómák

A szemhéjakon, szem környékén, faron, könyökön, térdeken előforduló kis zsírpöttyök, lerakódások. Ezek koleszterinfeleslegre hívják fel a figyelmet, amely a bőrön ül ki. Az ereket már valószínűleg érinti az elmeszesedés és komolyabb problémákhoz is vezethet.

2) Ásítás intenzív edzés közben

Amikor a test felhevül, akkor a verejték segítségével igyekszik hőt elvonni a bőrfelszínről, azonban nem ez az egyetlen mód a hűtésre. Az ásítás segít csökkenteni a fej hőmérsékletét. Ha a hőmérsékletszabályozás valami okból kifolyólag nem működik megfelelően, akkor ásítozunk. Sok oka lehet a hőmérsékletszabályozási problémának és a szívbetegség az egyik.

3) Rossz lehelet

Az ínygyulladás és a fogbetegségek miatt fogvesztés és rossz lehelet is kialakulhat, de nem csupán ezekkel a következményekkel számolhatunk. Bizonyítékok mutattak rá, hogy összefüggés van a szív-, a fog- és az ínybetegségek között. A gyulladt ínyből ugyanis bejuthatnak a baktériumok az érrendszerbe és egyéb helyeken is gyulladást okozhatnak. A fogat érintő gyulladások esetén a szívbetegségek kockázata 20%-kal magasabb.

4) A serdülőkor akne nélkül
Ez a tanulmány csak a fiúkat  érintette, de az eredmények mégis nagyon érdekesek. Azok, akik serdülő korukban aknéktól szenvednek, 33%-kal alacsonyabb kockázattal rendelkeznek a szívkoszorúér betegségeket tekintve. Ezt a hormonális aktivitással magyarázzák, amely az egész szervrendszerre befolyással van.